Διάλεξη με θέμα: "Κινούμενα Αντικείμενα και Ρεύματα Δεδομένων: Ερευνητικά Προβλήματα και Εφαρμογές"

Ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής διοργανώνει σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου διάλεξη με προσκεκλημένο ομιλητή τον Καθηγητή κ. Τίμο Σελλή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διευθυντή του Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσομοίωσης (ΙΠΣΥΠ) που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο 1 του Τμήματος Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας με θέμα:

"Κινούμενα Αντικείμενα και Ρεύματα Δεδομένων: Ερευνητικά Προβλήματα και Εφαρμογές"

Περίληψη διάλεξης

Σε πολλές εφαρμογές σήμερα υπάρχουν απαιτήσεις για πολλά δεδομένα τα οποία "ρέουν" συνεχώς (ρεύματα δεδομένων).  Παραδείγματα είναι η παρακολούθηση κίνησης οχημάτων, θερμοκρασίας ή άλλων μετρήσεων, ακόμα και παρακολούθηση τιμών μετοχών.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης αύξησης συσκευών που ανιχνεύουν την θέση (π.χ. με GPS) έχουν εφαρμογές που διαχειρίζονται μεγάλο όγκο ρευμάτων δεδομένων με γεωχωρική πληροφορία. Η ομιλία πραγματεύεται ζητήματα διαχείρισης της κίνησης μεγάλου πλήθους αντικειμένων σε σύγχρονες τέτοιες εφαρμογές παρακολούθησης. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον εφήμερων και δυναμικά μεταβαλλόμενων ρευμάτων δεδομένων, αλλάζει δραστικά ο τρόπος επεξεργασίας των λεγόμενων ερωτημάτων διαρκείας προκειμένου να παρέχονται συνεχώς ενημερωμένες απαντήσεις για την θέση και την τροχιά των αντικειμένων.

Σύντομο Βιογραφικό

timos-sellisΟ Τίμος Σελλής είναι διπλωματούχος μηχανικός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), από το οποίο αποφοίτησε το 1982. Το 1983 έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης MSc από το Harvard University και το 1986 το Διδακτορικό Δίπλωμα από το University of California at Berkeley, όπου συμμετείχε στην ομάδα ανάπτυξης του συστήματος INGRES. Από το 1986 μέχρι το 1991 ήταν Επίκουρος Καθηγητής και από το 1991 μέχρι το 1992 Αναπληρωτής Καθηγητής στο University of Maryland. Από το 1992 μέχρι το 1996 ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο οποίο και σήμερα είναι Καθηγητής. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 190 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά σημαντικά διεθνή συνέδρια. Το 1990 έλαβε το Βραβείο Presidential Young Investigator (PYI) award από τον Πρόεδρο τον ΗΠΑ ως ένας από τους πιο σημαντικούς νέους ερευνητές. Επίσης, το 1997 έλαβε το βραβείο VLDB 1997 10 Year Paper Award, για την ερευνητική του εργασία στην περιοχή των χωρικών βάσεων δεδομένων, ενώ το 2009 ανακηρύχθηκε IEEE Fellow για την συνεισφορά του στην έρευνα για τη βελτιστοποίηση ερωτημάτων βάσεων δεδομένων και για τη διαχείριση χωρικών δεδομένων. Διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2001-2003) και μέλος του VLDB Endowment (1996-2000). Ο κ. Σελλής έχει σημαντική εμπειρία σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, συμμετέχοντας σε πολλά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

You are here: Information Activities Archive Lectures Διάλεξη με θέμα: "Κινούμενα Αντικείμενα και Ρεύματα Δεδομένων: Ερευνητικά Προβλήματα και Εφαρμογές"